Lato z Asport.pl
Sprzęt sportowy, turystyczny, fitness Zarejestruj się˝
Reklama
Nils
Reklama
PORADA

Jak prawidłowo naostrzyć deskę?

Ostrzenie deski snowboardowej możesz zlecić fachowemu serwisowi lub wykonać własnoręcznie. Dowiedz się w jaki sposób samodzielnie naostrzyć deskę.


Nawet świetnie przygotowany stok nie zapewni nam komfortowej jazdy jeżeli odpowiednio nie przygotujemy naszej deski. Tylko gładkie i ostre krawędzie zapewnią nam bezpieczną jazdę po stoku. Im gorsze panują warunki na stoku, tym lepiej powinniśmy przygotować deskę do jazdy. Prawidłowe naostrzenie deski znacząco wpływa na prowadzenie deski w skręcie, kontrolę i bezpieczne hamowanie.

PAMIĘTAJ! Jazda na desce, której krawędzie są tępe lub poszarpane jest bardzo ryzykowna.

Oczywiście możemy oddać naszą deskę do fachowego serwisu, w którym nasza deska zostanie na pewno prawidłowo naostrzona. Możemy też sami zdecydować się na zaostrzenie naszej deski.

Fabrycznie deski zaostrzone są do kąta 90 stopni. Możemy jednak wybrać inny kąt naostrzenia krawędzi naszej deski w zależności od naszych upodobań. Pamiętajmy jednak, aby później zawsze ostrzyć krawędzie o ten sam kąt. Każda zmiana na mniej ostry kąt powoduje zebranie znacznej ilości krawędzi, przez co deska się zużywa.

Sugestie co do kątów mogą być następujące:

 

  dolna (stopnie) boczna (stopnie)
Rekreacja 0 90
Freeride 0 - 05 90 - 88
Freestyle 0 - 1 90 - 89
Jibbing 1 - 3 90
Race 0 88 - 86
Snowboardcross 0 - 0,5 88 - 87



Ostrzenie krawędzi polega na ostrzeniu jej dwóch płaszczyzn: dolnej (od ślizgu) i bocznej.
Zaczynamy zawsze od krawędzi dolnej. Ostrzymy ją jednak jak najrzadziej, tylko wtedy gdy jest to konieczne. Częściej tylko ją wyrównujemy, zbierając zadziory.

Do ostrzenia deskę ustawiamy poziomo, w taki sposób ją blokując aby podczas ostrzenia nam się nie przesuwała.
Wyrównywanie dolnej krawędzi odbywa się z zastosowaniem pilnika lub specjalnej prowadnicy/ostrzałki, mającej funkcję obróbki dolnej płaszczyzny krawędzi. Będzie nam ona także potrzebna jeżeli będziemy sami chcieli dobrać kąt dolnej krawędzi.

Do wyrównywania dolnych krawędzi używamy cienkich pilników: 80-120 mm. Końcówkę pilnika należy zabezpieczyć cienkim papierowym plastrem, pilnując aby pilnik nie był ustawiony pod kątem.
Pociągnięcia pilnikiem czy prowadnicą powinny być delikatne i płynne. Należy bardzo uważać aby nie uszkodzić krawędzi.

Dopiero gdy krawędź dolna jest wyrównana i gładka, można przejść do właściwego ostrzenia deski, czyli ostrzenie krawędzi bocznej. W tym celu należy deskę ustawić pionowo, krawędzią do góry. Deskę w tej pozycji też należy zablokować. Boczną krawędź ostrzy się za pomocą prowadnicy/ostrzałki, ciągnąc ją jednostajnymi, płynnymi ruchami. Nie  jest ważny od której strony ostrzymy deskę.


PARTNERZY