Lato z Asport.pl
Sprzęt sportowy, turystyczny, fitness Zarejestruj się˝
Reklama
Nils
Reklama
Produkty spożywcze w hurtowniach a daty przydatności do spożycia
Produkty spożywcze w hurtowniach a daty przydatności do spożycia

Żywność jest bardzo charakterystycznym towarem, szczególnie pod względem jej magazynowania. Największym wyzwaniem jest tu data przydatności do spożycia, którą producenci zamieszczają na etykietach niemal wszystkich, dostępnych w sklepach artykułach. Są one nadrukowywane, rzecz jasna, ze względu na dobro konsumenta – musi on wiedzieć, czy wybrany produkt jest świeży i mu nie zaszkodzi. Sytuacja ta komplikuje się jednak ze względu na to, że różne artykuły spożywcze wymagają odmiennych warunków, aby pozostać świeże. Największemu wyzwaniu muszą sprostać tu hurtownie, które przechowują taki towar najdłużej i w największych ilościach. Tak naprawdę, jest to całkiem fascynujący temat – warto zatem bliżej mu się przyjrzeć!

 

Konserwy, produkty suche – co wytrzymuje najdłużej?

 

Szybko można zauważyć, że niektóre produkty wytrzymują znacznie dłużej od innych. Są takie rodzaje pożywienia, które wykazują nieprawdopodobnie długie terminy przydatności do spożycia głównie ze względu na swój sposób pakowania. Najlepszym tego przykładem są różnego typu konserwy – zamyka się je w puszkach lub słoikach, szczelnie izolując od wszystkiego, co je otacza. Bakterie rozwijają się w takich produktach niezwykle wolno, głównie z uwagi na brak tlenu.

 

Innym rodzajem żywności z długą datą przydatności do spożycia są niektóre zboża i ich pochodne, jak choćby makarony czy suchary, których nie dosięga zepsucie głównie z uwagi na bardzo małą ilość zawartej w nich wody. Jak można się domyślić, nie są to terminy tak ekstremalne jak w przypadku produktów konserwowych, jednak wciąż całkiem imponujące. Jedynym problemem bywają tu potencjalne szkodniki, przed którymi hurtownia musi się dobrze zabezpieczyć – obecność gryzoni czy moli spożywczych jest absolutnie niedopuszczalna!

 

Jakie produkty wymagają najszybszego spożycia?

 

Istnieją takie artykuły spożywcze, które o wiele gorzej znoszą próbę czasu. Są to w większości przypadków produkty zwierzęce, takie jak nabiał oraz mięso, które wymagają przechowania w specjalnych warunkach. Świeże produkty trzyma się zazwyczaj w bardzo suchym i chłodnym środowisku, które ogranicza rozwój niechcianych bakterii.

 

Oczywiście, istnieją pewne sposoby, aby przedłużyć termin przydatności dla tych produktów. Mięsa często trafiają do wędzarni, czasem są nawet peklowane czy przerabiane na rozmaite produkty przetworzone, które są w stanie wytrzymać nieco dłużej. Nabiał z kolei także przetwarza się na inne produkty, które, chociaż nadal wymagają chłodnego otoczenia, nie psują się aż tak szybko, co czyste mleko.

 

Konsultacja merytoryczna: http://www.sobikdystrybucja.pl/